Çavdar Unu Nedir? Çavdar Unu Faydaları

Çavdar Unu Nedir? Çavdar Unu Faydaları

Birçok gıda ürünün temelinde yer alan buğday unu farklı şekillerde karşınıza çıkar. Yüksek besin değeri ile dikkat çeken çavdar unu sıklıkla tercih edilenlerden biridir. Sağlığa olan faydaları ile ön plana çıkan çavdar unu özellikle hamur işlerinde ve ekmek yapımında geniş bir yer kaplar. Buğdaygiller ailesinin bir ürünü olan çavdar unu ilk kez MÖ. 6500’lü yıllarda Asya’da yetiştirilmiştir. Ana vatanı Orta Asya ve Anadolu olan çavdar unu özellikle kilo kontrolü için sıklıkla tercih edilen bir türdür. Diyet programlarına eklenen çavdar ekmeği zayıflamak isteyenlerin temel besin kaynağını oluşturur.  

Çavdar Unu Faydaları

Günümüzde geniş yer kaplayan çavdar, soğuk hava koşullarına dayanıklı olması ile bilinen bir buğday türü olarak bilinir. Gevşek ve kumlu toprakları seven çavdar, sonbaharda ekilir ve bir yıl sonraki yaz başında biçime hazırlanır. Buğdayın zorlu ve uzun yolculuğunun sonunda kendine özgü çavdar tadına ulaşılır. Görünüm olarak arpaya benzeyen çavdar kılçıkları kısa bir yapıya sahiptir. Zengin besin değerleri ile ön plana çıkan çavdar unu günlük hayattaki pek çok besin maddesinin içerisine kolayca girebilir. Birçok faydayı beraberinde getiren çavdar ununun hangi faydaları sunduğunu merak ediyorsanız işte cevabı;

Çavdar unu tokluk hissi sağlayan bir besin olduğu için kilo kontrolüne olumlu katkılarda bulunur.

Yüksek lif oranına sahip çavdar unu midedeki gıda oranını arttırıcı etkiye sahiptir. Bu sayede çavdar tüketiminden sonra daha uzun süre tokluk hissedebilirsiniz.

Fazla kolesterolün atılmasını sağlayan çavdar unu, kolesterolün dengede tutulmasına katkıda bulunur.

Kalp sağlığına iyi gelen çavdar unu aynı zamanda bağırsak sistemini de destekleyici etkiye sahiptir.     

Bol miktarda antioksidan içerdiği için çavdar ununun düzenli tüketerek yaşlanmayı geciktirici etkisini deneyimleyebilirsiniz.

Cilt için iyi bir temizleyici olan bu un sayesinde saç ve cilt sağlığınıza olumlu katkılarda bulunabilirsiniz.

Kabızlık problemine iyi gelen çavdar ununu düzenli tüketerek bağırsak hareketlerini artırabilirsiniz.

Çavdar Unu Nerelerde Kullanılır?

Genel olarak hamur işinin yapıldığı pek çok alanda çavdar ununu görebilirsiniz. Genel olarak çavdarın sıklıkla kullanıldığı alanlar, ekmek, çörek ve poğaçalar, krep ve pankek, çorba, cheesecake ve turta, kurabiye ve bisküviler, pizza ve pide, kekler ve tuzlu kekler aynı zamanda da şerbetli tatlılarda sıklıkla kullanılmaktadır.

https://www.aktarciniz.com/

Etiketler: çavdar unu nedir, çavdar ununun faydaları, çavdar unu nerelerde kullanılır, çavdar unu nasıl tüketilir
Eylül 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR