Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları

Son dönemlerin en popüler sağlıklı besinleri arasında yer alan chia tohumu tariflere rahatlıkla eklenebilen bir besindir. Küçük boyutta bulunmasına karşın chia tohumu besin içeriği açısından zengindir. Antioksidan açısından zengin olan chia tohumu sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Chia tohumu lif, Omega-3 yağları, protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kaynak olmasıdır. Chia tohumu ayrıca demir ve kalsiyum sağlar.

Chia tohumu faydaları nedeniyle özellikle vejetaryen ve vegan diyetleri için önemli olmaktadır. Çünkü bir dizi amino asit temin edici özellik sergilemektedir. Yağ, protein ve lif bileşiminden oluşan yapısı sebebiyle, nispeten yavaş sindirilen bir besin olmaktadır.

Yoğun besin değeri ve enerji düzeyi nedeniyle chia tohumları sağlık ve enerji açısından önemli olmaktadır. Bu bağlamda Chia tohumları bazı önemli besin maddeleri içerdiği bir gerçektir. Chia tohumlarının 25 g'lık kısmı yaklaşık 9 gr lif içermektedir. Normal şartlarda günlük tüketilmesi tavsiye edilen lif miktarı 30 gramdır. Bu açıdan bakıldığında her gün 25 gr'lık tohumlar günlük ihtiyacın büyük bir kısmını karşılayıcı bir özelliğe sahiptir.

Ana vatanı Meksika olan chia bitkisi, tıbbi nitelikleri ve besin değerleri açısından çok kıymetli bir tohum olmaktadır. Hatta Aztek savaşçılarının, 24 saat boyunca sadece bir kaşık dolusu chia ile ayakta kalabileceğine inanılmaktaydı.

Chia Tohumu Faydaları

Çeşitli çalışmalar incelendiğinde chia tohumunun faydalarının çok fazla olduğu ortaya konmaktadır. Chia tohumlarının cilt sağlığı açısından önemli olduğunu aynı zamanda da kalp ve sindirim sistemini destekleyici bir yapısının olduğunu bilinmektedir. Chia tohumu daha güçlü kemik ve kasların inşa edilmesine yardımcı olmaktadır ve diyabet tedavisinde bile önerilmektedir.

Tohumlar, yoğun lif içeren ve sağlıklı yağlara sahip olan yapısı sayesinde vücudun insülin düzeylerini dengelemesine yardımcı olmaktadır. Bağırsak hareketlerinin de düzenli hale gelmesini sağlayan chia tohumları, bağırsaklardaki prebiyotiklerin büyümesine de katkı sağlamaktadır.

Chia, enerjinizin ve metabolizma hızınızın artmasına katkı sağlamaktadır. Araştırmaya göre, chia tohumları tükettikten sonra 90 dakikalık bir spor etkinliğinde performansın enerji içecekleri tüketildiğindeki kadar yükseltebildiği öne sürülmektedir. Ayrıca çalışmalar, diyetinize chia tohumlarının eklenmesinin ardından, vücudun metabolizmasını etkileyen ve obezitenin bir bileşeni olan "karın yağı" dokusunu da azalttığını göstermektedir.

Barındırdığı kalsiyum nedeniyle kemiklerin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olan chia, sahip olduğu bor miktarı ile kemiklerin ve kasların sağlıklı büyümesine de yardımcı olmaktadır. Bitki temelli protein kaynakları arasında öne çıkan tohumlar, kas gelişimi ve oluşumda önemli bir besin kaynağı olarak görülmektedir.

https://www.aktarciniz.com

Etiketler: chia tohumu nedir, chia tohumu faydaları nelerdir, chia tohumu nasıl kullanılır
Haziran 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR