Gün Kurusu Kayısı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Gün Kurusu Kayısı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Herhangi bir kimyasal işleme maruz bırakılmadan tamamen güneşte kurutulmuş olan kayısı türüne gün kurusu denir. Diyetlerin vazgeçilmezi haline gelen gün kurusu kayısı diyetisyenler tarafından önerilen besinler arasında yer alır. Lezzetli olması ve tatlı krizlerine çözüm üretmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Gün kurusu kayısısının içeriğinde A ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor, potasyum, kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Zayıflamak isteyen kişilerin ara öğün seçeneğinde diyetlerinin bir parçası olması ise önemlidir.

Gün kurusu kayısısında selüloz ve pektik özellik vardır. Bu özelliği sindirim sisteminin düzenlenmesine fayda sağlar. Gün içerisinde tüketilecek olan 3–4 tane kayısı 1 meyve yerine geçer.

Gün Kurusu Kayısısının Faydaları Nelerdir?

Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Kabızlık sorununu çözer.

Kalp sağlığına iyi gelir.

Gözleri korur.

Lifli olmasından dolayı tok tutar.

Zayıflama diyetlerine katkı sağlar.

Kansızlığı giderir.

Bağışıklık sistemini destekler.

Kasların gelişimini sağlar.

Kemiklere iyi gelir.

Kolesterolü düzenler.

Saçlara ve cilde iyi gelir.

Gün kurusu kayısısını normal kayısıdan ayıran en önemli özelliği rengidir. Normal kayısı sarı renktedir. Gün kurusu ise daha koyu renkte olur.  

Gün Kurusu Kayısı Nasıl Yapılır?

Gün kurusu kayısı kimyasal herhangi bir işleme maruz kalmadan dalından koparıldıktan sonra yıkanır ve kurutularak düz bir zeminde bez ya da çarşaf üzerine serilerek kendiliğinden kurumaya bırakılır. Anadolu’da bu işlem damda, bahçede ya da balkonda yapılır.

Normal ve gün kurusu kayısı arasındaki fark kurutma işlemi esnasında olur. Normal kayısılar kükürtlenerek sarı renklerinin korunması sağlanır. Kükürtleme aynı zamanda raf ömrünün uzatılmasını sağlayacaktır. Organik olarak yapılan kurutma işleminde 2–3 gün boyunca güneş altında tutulur ve sonrasında kuruyan kayısının çekirdeklerinin alınması sağlanır. Çekirdeğin alınma işleminden sonra kuruma işleminin devam etmesi için bir süre boyunca bekletilir. Bu işlemde kayısı ters düz edilerek her bölümün eşit kuruması sağlanır. Ortalama olarak kuruması bir hafta boyunca devam eder.

Gün Kurusu Kayısı Nasıl Saklanır?

Gün kurusu kayısının kurutulmasından daha çok saklanması önemlidir. Çünkü bozulmuş olan bir kayısı sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Doğru saklama ile nemden uzak bir alanda olmasıdır.

https://www.aktarciniz.com/

Etiketler: gün kurusu nedir, gün kurusu kayısı nedir, gün kurusu kayısısının faydaları nelerdir
Haziran 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR