Altın Çilek Nedir? Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Nedir? Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın çilek ya da bilinen diğer bir adıyla inka eriği orta kısmı kahverengi olan, sarı çiçeklerle bezeli bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. İnka eriği ismiyle de anılan altın çilek meyvesinin ana vatanının Güney Amerika olduğu düşünülmektedir.

Altın çilek yetiştiriciliğinde önde gelen ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler, Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Peru şeklinde sıralanabilmektedir. Genellikle altın çilek olarak anılan meyvenin diğer isimleri; yer kirazı, inka eriği ve güney feneri şeklindedir.

Altın çileğin ilk çıkış noktası Peru olarak kabul edilmektedir. Altın çileğin Ant dağlarında 800 ile 3000 m rakımda kendiliğinden yetiştiği bilinmektedir. Parlak, altın renkli ve şekil açısından küreye benzeyen meyve; Ekvator, Güney Afrika ve Kenya gibi ülkelerde görülebilmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye’de ise; Mersin (Silifke, Erdemli, Anamur), Antalya (Alanya, Kumluca, Altınova), Kahramanmaraş (Göksun) ve Denizli (Pamukkale) gibi şehirlerde de ticari amaçlarla yetiştirilmekte, satılmakta ve rastlanılmaktadır.

Günümüzde ise tropikal ve subtropikal ülkelere doğru üretimi yaygınlaşmaktadır. Yetişme sıcaklığı 18°C olarak kabul edilse de düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı bir meyve olduğu bilinmektedir. Bitkinin ilk büyüme sürecinde yeterli suya ihtiyacı olsa da meyvelerinin olgunlaşması sürecinde çok fazla suya ihtiyaç duymamaktadır.

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın çilek antioksidan oranı yüksek bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan da şeker hastalarının tüketmesi gereken bitkilerden biri olmaktadır. Altın çilek lif açısından oldukça zengindir bir meyve olmaktadır. Kilo vermek isteyen kişilerin sıkça tercih ettiği besinler arasında oldukça büyük bir yere sahip olmaktadır.

Altın çilek kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. İçinde bulunan, karoten B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve C vitaminleri sayesinde oldukça da sağlıklıdır. Hafıza kaybını giderme konusunda oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda da yaşlanmayı yavaşlatığına inanılmaktadır. Yayınlanan çeşitli çalışmalar perspektifinden, altın çileğin içeriğinde; fitosteroller, vitaminler, mineraller, esansiyel yağ asitleri, wittanolidler ve physalinsler gibi biyoaktif bileşiklerin bulunduğu gözler önüne serilmiştir. Bu barındırdığı yapılarla da sağlık için önemli bir meyve olduğunu söylemek gerekmektedir.

Fitosterollerin en temel özellikleri antioksidan kapasiteye sahip olmalarıdır. Yapılan çeşitli araştırmalar neticesinde, içeriğinde fitosterol bulunduran altın çilek meyvelerinin, antioksidan etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan da altın çileğin kansere karşı koruyucu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Aynı zamanda da içeriğindeki A vitamininin bir aktif bileşeni olan ß-karoten sayesinde turuncu rengini aldığının altının çizilmesi gerekmektedir.

C vitamini sayesinde ise, dokularda serbest radikal birikiminin engellenmesi sonucunda anti-kanser etkisi yaratmaktadır. Fenolik asit içeriği, bu meyvenin kansere karşı koruyucu bir özelliği olduğunun göstergesi olmaktadır.

https://www.aktarciniz.com

Etiketler: altın çilek nedir, altın çileğin faydaları nelerdir, altın çilek nelere iyi gelir, altın çilek nasıl kullanılır, inka eriği nedir
Temmuz 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR