Buğday Nişastası Özellikleri ve Faydaları

Buğday Nişastası Özellikleri ve Faydaları

Temel besin maddelerimizden biri olan buğday, Türkiye’de iki farklı mevsim olan ilkbahar ve kış aylarında yetişir. Kışlık buğday sonbaharda ekilir ve ilkbahara kadar toprak altında kalır. Karasal iklimi seven buğday, yılda bir kez elde edilir.

Buğday ekilmiş olan bir tarlanın bir yıl dinlendirilmesi gerekir. Dinlendirilmeyen ve gübre atılmayan tarladan yüksek verim elde edilmez.

Buğdaydan elde edilen ürünlerden biri de buğday nişastasıdır. Özellikle, sütlü tatlılarda vazgeçilmez olan buğday nişastasının insan sağlığı üzerinde birden çok faydası vardır.

Buğday Nişastası Nasıl Elde Edilir?

Buğday, nişasta haline gelinceye kadar çeşitli işlemlerden geçer. Elde edilen buğday nişastası muhallebi ve sütlü tatlılarda kıvamın yakalanabilmesi için kullanılır.

Buğday, bir makine içerisinde suyla karıştırılarak ezilir ve tanelerindeki glüten ve nişasta birbirinden ayrılır. Eğer az miktarda nişasta elde edilmek isteniyorsa durultma yöntemi uygulanır, fazla elde edilmek istenilen miktarlarda ise santrifüj yapılır. Bu işlem sonrasında kurutmaya alınarak buğday nişastası elde edilmiş olur.

Buğday Nişastasının Faydaları Nelerdir?

Buğday, insan sağlığı için önemli olan lif bakımından zengindir. Lif bağırsakların temizlenmesini sağlayarak kabızlığın önlenmesini sağlar.

Buğday nişastası sıcak suyla karıştırıldığında jelatinimsi bir hale gelir ve güzellik maskelerinde, eczacılıkta kullanılır. İyi bir besin olan nişasta, tentürdiyot zehirlenmesine de iyi gelir.

İltihap giderici özelliği sayesinde deri ve göğüs hastalıklarında kullanılabilir.

Kaşıntıya iyi gelir, cildin yumuşatılmasını sağlar.

Göz ve cilt sağlığı üzerinde de önemli etkisi olan buğday, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, fosfor ve A, E, C, B vitaminlerini barındırır.

Buğday Nişastasının Zarar var mı?

Her besin maddesinde olduğu gibi buğday nişastasının fazla kullanımı da vücutta birtakım olumsuz etkilerin oluşmasına neden olur. Bu zamana kadar buğday nişastasının bilinen yan etkisi vücutta şekerin fazla depolanması ve kilo alımının gerçekleşmesidir. İnsülin direncini artırarak şeker hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Dengeli tüketimde ise bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır.

Gıda sektöründe önemli bir yere sahip olan buğday nişastası, güzellikten tutun da sağlığa varıncaya kadar büyük bir öneme sahiptir.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: buğday, buğday nişastası, buğday nişastası faydaları, buğday nişastası nasıl yapılır
Nisan 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR