Çıtır Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Çıtır Leblebinin Faydaları Nelerdir

Çıtır leblebi, bronz bir renge sahiptir. İçeriğinde fasulyesinden aşina olduğumuz soya vardır. Sarı leblebi ile benzer faydaları sağlayan çıtır leblebi soyadan kaynaklı olarak demir, kalsiyum ve B vitamini de içerir. Çıtır leblebinin adı taze olduğundan değil yerken çıkarmış olduğu sesten gelmektedir.   

Çıtır Leblebinin Sağlığa Faydaları

Kemik Yapısını Korur

K vitamini deposu olan çıtır leblebi, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfat gibi minerallere de sahip olması nedeniyle kemik yapısını korur. Kemiklerdeki kolajen yapının korunması için demir ve çinkoya sahiptir.

Mide Rahatsızlıklarına İyi Gelir

Mideyi koruyan bir özelliğe sahiptir. Reflü, gastrit ve mide rahatsızlığı çeken kişilerin sık sık tüketmesi faydalı olacaktır. Midedeki öz suyu emdiği için kendinizi gün içerisinde daha rahat hissedersiniz.

Kalbi Korur

Kalp sağlığının korunmasında etkin bir rol oynar. İçeriğinde bulunan B6 vitamini, C vitaminleri, potasyum ve lif sayesinde kolesterolü dengeleyerek kalbin korunmasını sağlar.

Kanser Riskini Azaltır

Kansere yakalanma riskini aza indirir. İçeriğinde bulunan selenyum minerali sayesinde kansere neden olan bileşenleri detoksize ederek vücuttan atılmasını sağlar. İltihap oluşmasını, tümör oluşmasını engelleyerek kanserli hücrelerin yayılmasının önüne geçer.

Şeker Hastalığına İyi Gelir

Şeker hastalığına iyi gelir. Diyabet sorunu yaşayan kişilerde insülin miktarını düşürerek kan şekerinin düşmesini engeller.

Demir Eksikliğinin Giderilmesinde Etkilidir

Vücuttaki demir ihtiyacını büyük ölçüde karşılar. Özellikle vejetaryen beslenenlerin vücutlarında meydana gelen demir eksikliğinin giderilmesini yardımcı olur. Kadınların adet döngülerinde ve menopoz sonrasında yaşamış oldukları demir eksikliğinde destekleyicidir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sistemini korur, içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmeyi sağlar.

Kilo Vermede Etkilidir

Kilo vermeye yardımcı olur. Düzenli olarak yenildiğinde tokluk hissi verir ve daha az yemek yenmesini sağlar. Yedikten sonra su içildiğinde midede doygunluk verir.

Lohusalık Döneminde Faydalıdır

Hamilelik sonrasında faydalıdır. Lohusalık döneminde sütü artırır.

Cildi Korur

Cildin korunmasını sağlar. Manganez cildin korunmasında önemli bir etkiye sahiptir. Çıtır leblebi içerisinde bulunan manganez günlük ihtiyacın %85’ini karşılar. Cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyarak kızarıklıkların oluşumunu önemli ölçü de engeller.

Çıtır leblebi hem lezzetli hem de sağlıklı bir kuruyemiş çeşididir. Her gün belli oranda tüketmek yukarıda sağlık açısından birçok fayda sağlayacaktır.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: leblebi, çıtır leblebi, çıtır leblebi faydaları, leblebi faydaları
Nisan 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR