Doğal Şifa Kaynağı Osmanlı Şerbetinin Faydaları

Doğal Şifa Kaynağı Osmanlı Şerbetinin Faydaları

Serinleten, ferahlatan ve tadıyla bünyeyi hiçbir zaman yormayan Osmanlı şerbeti doğaldır. Bu özelliği, Osmanlı şerbetini diğer içeceklerin tamamından ayırır.

Osmanlı Şerbeti, Osmanlı dönemi saray mutfağına ait bir tariftir. Tamamen bitkisel malzemelerden hazırlanan Osmanlı şerbeti doğal bir şifa kaynağıdır. Osmanlı şerbeti, özellikle Ramazan ayının baş tacı içeceklerinden biridir. Susuzluk sorununa iyi geldiği için Ramazan ayında bol bol tüketilir.

Osmanlı Şerbetinin Özellikleri Nelerdir?

Osmanlı şerbetinde 3 farklı özellik vardır. Bunlardan birincisi, içeriğindeki baharatlardır. İkincisi, gıdanın çeşitliliği üçüncüsü ise kullanılan tariflerin esnek olmasıdır.

Osmanlı mutfağı, baharat bakımından çok zengindir. Osmanlı Devleti, üç kıtada hüküm sürdüğü dönemlerde kendine has bulduğu baharatları bularak mutfağına katmıştır. Bugün kullanılan baharat zenginliği ve Osmanlı şerbetinin vermiş olduğu ferahlık hissi, tamamen baharatların bolca kullanılıyor olmasından kaynaklıdır.

Osmanlı şerbetinde çeşitlilik önemlidir. Bunun için farklı meyveler kullanılarak yapılabilir. Nedeni ise Osmanlı döneminde sefere çıkan ordudaki aşçıların farklı olması ve bu aşçıların hepsinin farklı meyvelerden kullanarak lezzet hazırlıyor olmalarıdır.

Osmanlı’da mutfak sanatında adını duymadığımız birçok usta vardır ve bu ustaların tamamı farklı şerbetler hazırlayarak şerbete esneklik katmıştır. Ancak hangi meyve ile hazırlanacaksa şerbetin tarifine uygun olması önemlidir.

Osmanlı Şerbetinin Faydaları

Şerbetin en büyük lezzeti ve faydası duadır. Osmanlı döneminde aşçılar şerbetlerini hazırlarken duayla birlikte yapardı. Doğal olarak bugün annelerimiz yemeklerini yaparken dua etmeye özen gösterilir. Bu da yemeğin içerisine ne katarsanız katın lezzetli olmasını sağlar. 

İnsanlar bir dönem eski kültürlerden özellikle şerbetlerden uzak kalmışlardı. Doğal olarak Osmanlı mutfağında bulunan birçok şerbette unutulma gibi durumla karşılaştı. Son dönemde gerek doktorların gerekse tüketenlerin tavsiyeleriyle birlikte, Osmanlı şerbetinin faydası giderek daha fazla gün yüzüne çıkmaya başladı. 

Osmanlı şerbetinde kullanılan baharatlar işin sırrını oluşturur. Tüm baharatlar dengeli bir şekilde kullanıldığında insan sağlığına faydaları vardır. Bazı baharatlar boğaz ağrısına iyi gelirken bazıları mideyi, bağırsakları, kalbi koruduğu gibi kansere de iyi gelir.

Osmanlı şerbeti, içeriğinde tüm bu baharatları barındırdığından dolayı, vücutta sayılamayacak kadar fazla etkiye sahiptir.

Osmanlı şerbetinde kullanılan tarçın, kekik, kimyon, zencefil, karabiber, hindiba aynı zamanda ilaç yapımında kullanılan değerli baharatlar arasında yer alırlar.

Demirhindi susuzluğu giderir, vücuda rahatlık ve serinlik verir.  Tarçın, kalbi kuvvetlendirir. Kök zencefil, bağırsak bozukluklarını giderir.  

Hibiskus, nar çiçeği olarak da adlandırılır. Ölü hücreleri canlandırır ve kandaki şekeri düzenler.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: osmanlı şerbeti, osmanlı şerbeti faydaları, osmanlı şerbeti özellikleri
Nisan 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR