Fındığın Faydaları Nelerdir? Fındık Neye İyi Gelir?

Fındığın Faydaları Nelerdir - Fındık Neye İyi Gelir

Besin değeri açısından oldukça zengin olan fındık severek tüketilen kuruyemişlerden biridir. E vitamini deposu olan fındığın vücuda birçok faydası bulunur. Lezzetli ve doğal yağlar bakımından zengin olan fındık mutfaklarımızın vazgeçilmezi arasında yer alır.

Fındık Nerede Yetişir?

Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesinde ağırlıklı olarak “huş ağacı” ya da Betulaceae ailesinden gelen fındık ağacında yetişir. Fındık ılıman iklimlerde yetişir. Sert ve bir kabuk içerisinde yer alan fındık bol miktarda yararlı yağlar ve protein barındırır. Fındıktan üretilen fındık yağı da tıp ve aromaterapide yaygın olarak kullanılır. 

Fındık besin değeri açısından oldukça zengindir. Yüksek oranda protein, yağ, vitamin ve mineral içerir. Fındık aynı zamanda besin ve enerji deposudur. Yüksek kalori içerir. İçeriğinde doymamış ve tekli doymamış yağlar bulunur. Bu nedenle yağ oranı oldukça yüksektir.

Ayrıca, linoleik asit, vitamin, protein, karbonhidrat, aminoasitler bakımından zengindir. Fındık, E vitamini, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller açısından da zengindir.

Fındık mutfakların vazgeçilmez kuruyemişleri arasında yer alır. Tatlılarda kullanılan fındık, günlük atıştırmalık olarak sıklıkla tüketilir. Ayrıca fındık ezmesi sabah kahvaltılarında severek tüketilir. Fındıktan üretilen fındık yağı da tıp ve aromaterapide kullanılır.

Fındık çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Çiğ fındık tüketimi daha faydalıdır. Bunun nedeni, içeriğindeki yağın %15’inden fazlası kavrulma esnasında zarar görür. Çiğ fındık, kavrulmuş fındıklara kıyasla iki kat daha fazla antioksidana sahiptir. Kavrulmuş fındık tatlı ve yiyeceklerde, çiğ fındık ise aperatif olarak tüketilebilir. 

Fındığın Faydaları

Kalbi Korur

Fındık kalp sağlığını destekleyen birçok mineral ve vitamine sahiptir. Yüksek oranda lif bulunan fındık, kötü (LDL) kolesterolü azaltmaya ve iyi (HDL) kolesterolü artırmaya yardımcı olan tekli doymamış yağlara sahiptir. Bu nedenle, düzenli fındık tüketimi kalp sağlığının korunmasında etkilidir.

Beyin Sağlığını Destekler

Fındık beyin sağlığının korunmasında ve beyin gelişiminde etkilidir. Hücre yenilenmesine yardımcı olan ve beyin fonksiyonlarını destekleyen yağlar, protein ve aminoasitler içerir. Fındıkta yer alan E vitamini, K vitamini, tiamin ve selenyum beyin sağlığı açısından faydalıdır. Fındık, bellek aktivitesini geliştirir. Alzheimer, unutkanlık gibi sağlık problemlerinin önüne geçmek için düzenli olarak fındık tüketilebilir.

Kanser Riskini Azaltır

Fındık antioksidan açısından oldukça zengindir. Akciğer, meme ve prostat kanseri riskini azaltan E vitamini bünyesinde yer alır. Fındık tüketimi kanser hücreleriyle savaşmada yararlıdır. Fındık, kanser belirtileriyle mücadele eder.

Sinir Sistemini Korur

B6 vitamini sinir sisteminin korunmasında düzenleyici etkiye sahiptir. Fındık miyelin üretilmesine katkı sağlar. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Cilt Sağlığına Faydalıdır

Fındık, cildin sağlıklı görünümünü korumaya yardımcı olur. Fındığın içerisinde yer alan zengin E vitamini ve C vitamini cilt hücrelerinin yenilenmesi ve korunmasında etkilidir. Düzenli fındık tüketimi sağlıklı ve parlak bir cilt güzelliği sağlar.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: fındık, fındık içi, fındık içi çiğ, çiğ fındık içi, fındık fiyatları, fındık fiyatı, kavrulmuş fındık
Mart 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR