Firik Bulguru Nedir? Firik Bulgurunun Faydaları Nelerdir?

Firik Bulguru Nedir - Firik Bulgurunun Faydaları Nelerdir

Bulgur Türk mutfağında önemli bir role sahiptir. Her mutfakta pişen bulgur pilavı salata ve turşu gibi yiyeceklerin yanında mükemmel bir uyuma sahiptir. Bulgurdan yapılan birçok yemek vardır, ancak herkesin ortak olarak sevdiği yiyeceklerin başında bulgur pilavı gelir.

Pilavlık bulgurda kendi içinde farklı çeşitlere ayrılmıştır. Firik bulgur da bunlardan bir tanesidir. Klasik bulgur gibi bilinmiyor olsa da pilav yapabilmek için mükemmel bir lezzete sahiptir. Firik bulgurunun yapım süreci biraz daha zahmetlidir ancak yöresel yemek yapılmak istendiğinde ideal bir seçimdir.

Firik Nedir?  

Firik bulguru, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir üründür. Firik buğday tanelerinin bulunmuş olduğu bölümün ateş üzerinde kavrulması yardımıyla yapılır. Firik pilavının en önemli özelliği, aromasını tam olarak hissedebilmenizdir. Firik, Maraş yöresinde tarhana yapımıyla özdeşleşmiştir.  

Firik Bulguru Kaç Kalori?  

Firik bulguru kalori hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Firik bulguru kilo aldıran bir besin değildir. Bu nedenle kilo yapıyorsanız güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. İçeriğinde glüten içermiyor olması ise glüten hastalığı olanların tüketebilmesini sağlar.

Firik bulguru besin değeri 100 gram içerisinde 346 kalori civarındadır. Kalorinin içeriğinde bulunan yararlı maddeler ise kalori miktarını ideal hale getirmiştir.

Firik Faydaları Nelerdir?

Firik içerisinde yüksek miktarda lif vardır. Bu da onu sağlıklı bir besin haline getirir. Firik bulguru pilavı yenildikten sonra insan vücudunun yenilenmiş olduğunu hisseder.

Sinir sistemi üzerinde etkilidir. Sistemin daha hızlı ve daha kolay çalışmasını sağlar. 

İçeriğinde bulunan B vitamini sayesinde bebekler ve çocuklar içinde faydalıdır.

Mineraller bakımından zengin olması, kaynarken suyu içerisine çekmesi besin değerinin de yüksek kalmasını sağlar.

Şeker hastalarının tüketebilmesi için uygundur.

İçeriğinde yüksek oranda demir bulunur.

Firik Nasıl Yapılır?

Bulgur çeşitleri içinde en ilginç yapım süreci firik bulguruna aittir. Kullanılan yöntem ateş ve dumanın bir arada olmasıdır. Mayıs dönemi başlarında olgunlaşmaya başlayan firik taneleri bu dönemden sonra oldukça lezzetlidir.

Firik buğdayının taneleri toplandıktan sonra deste olarak birbirine bağlanır ve daha sonrasında desteler bulgura zarar vermeden yakılır. Ateşin dumanından etkilen buğday taneleri firik halini alır.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: firik bulguru, firik bulguru nedir, firik bulguru faydaları, bulgur, bulgur çeşitleri
Temmuz 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR