Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kayısının Faydaları Nelerdir

Kayısı hem yaş hem de kurutularak tüketilebilen bir meyve türüdür. İlk olarak Persler tarafından keşfedilmiş olan bu meyve Çinliler tarafından üretiliyordu. Kuru kayısı en az yaş kayısı kadar ilgi çeker.  Sarımsı veya turuncu renge sahip olan meyvenin dış kabuğundaki ince tüyler ağızda yumuşak bir tat bırakırken soyulmadan yenilmesine imkan sağlar.

Kayısının 100 gramının içeriğinde %12 C vitamin, %12 A vitamini ve %6 oranında potasyum vardır. Bu vitaminlerin tamamı ise %50 kalorinin altındadır. Bunun içinde insan sağlığı üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Yaş kayısı ve kuru kayısı olarak tüketilebilmektedir. Sarı kayısı birçok faydası ile sevilen ve sıklıkla tüketilen bir besindir.

A Vitamini İçerir

Kayısı, A vitamini deposudur. A vitamini göze iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, derideki kırışıkları engelleyen bir yapısı vardır. Kayısının içeriğinde bulunan Retinol ve Beta Carotene maddesi göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Zengin Lif Kaynağıdır

İster kuru ister yaş olsun her iki kayısı çeşidi de lif açısından oldukça zengindir. Vücutta çabuk hazmedilebilme özelliğine sahip olan kayısı, sindirimin hızlanmasına ve bağırsak hareketlerinin düzgün çalışmasına imkan sağlar.

Kalbi Destekler

İçeriğinde bulunan lifler sayesinde kötü kolesterolün yok edilmesini sağlar. Potasyum kalp kaslarını güçlendirirken elektrolit seviyesinin de dengelenmesini sağlar. Sağlıklı bir kişi ya da kalp hastası bir kişinin günde bir veya iki yaş ya da bir avuç kuru kayısı yemesi kalbini desteklemesine fayda sağlayacaktır.

Antioksidan İçerir

Kayısı antioksidan bir meyvedir. Günlük olarak tüketilmesi durumunda vücuttaki toksinlerin atılması sağlanır. Hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerin engellenmesini sağlar.

Kan İçin Faydalı

Önemli bir demir kaynağı olan kayısı uzun süre boyunca vücutta kaldığından dolayı anemi gibi rahatsızlıkların oluşumunu engeller. 

Cilt İçin Yararlıdır

İçeriğinde bulunan C, A vitaminleri ve bitkisel besinler cildin daha canlı ve sağlıklı kalmasına neden olur. Yaşlanmayı geciktirir, kırışıklıkları önler.

Diyet Dostudur

İçeriğinde bulunan lifler metabolizmanın hızlı çalışması ve sindirimin de düzenli olmasını sağlar. Kilo vermek isteyenlerin düzenli olarak tüketmesi durumunda hızlı kilo vermesine yardımcı olur.

Kemikleri Güçlendirir

Kayısı kalsiyum açısından zengin bir meyvedir. Bu sayede kemiklerin daha sağlıklı ve güçlü olmasına olanak sağlar.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: kayısı, kayısının faydaları, sarı kayısı
Mart 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR