Mucizevi Bitki Adaçayının Faydaları

Mucizevi Bitki Adaçayının Faydaları

Adaçayı, yaprakları griye yakın olan, uçları sivri belirgin damarlara sahip olan bir bitkidir. Tatlı ve yumuşak bir tada sahip olan adaçayı, kurutulmuş yapraklar ve toz halinde satılır. Antibakteriyel özelliğe sahip olan bu bitki vücutta mikroplarla savaştığı için oldukça önemlidir. 

Adaçayı Nedir?

Ballıbabagiller ailesinden olan adaçayı ilk kez Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde bulunmuştur. Yaz başında beyaz, pembe ve mor çiçekler açan bitki sabun ve kozmetik yapımında da kullanılmaktadır. Adaçayının içerisinde birçok vitamin ve mineraller bulunur. Bunlar vücut için önemli olan maddelerdir.

Dünyada yaklaşık olarak 5600’den fazla türü olan bitki, Anadolu bölgesinde 565 türe sahiptir. Adaçayı bitkisi ayrıca ilaç yapımında da kullanılır. Örneğin; aromaterapi için adaçayı yağı oldukça etkilidir. Genelde çay olarak tüketilen bitkinin kurutulmuş hali tütsü yapımında da kullanılır.

Adet ve Menopoz İçin Faydalıdır

Kadınlarda menopoz döneminde hormonlarda meydana gelen dengesizliklerin düzenlenmesinde yardımcı olur. Aşırı terleme, sıcak basması ve sinirlilik halini yatıştırıcı özelliği vardır. Adet sancılarının giderilmesini sağlar.

Sindirimi Destekler

İçeriğinde bulunan romarinik asit sayesinde mide ve bağırsaklarda meydana gelen spazmları önler. İshale iyi gelirken midenin rahatlamasını ve bağırsaklardaki enfeksiyonun tedavisini sağlar.

Kolestrole ve Diyabete İyi Gelir

Düzenli olarak 3 hafta boyunca günde 2 fincan içildiğinde kötü kolesterolü engeller. Yaprakları şeker hastalığına iyi gelirken karaciğerdeki glikoz salınımını düzenler.

Kanserle Savaşır

İçeriğinde karnosol, kuersetin ve rosmanirik asit gibi güçlü antioksidanları bulunduran adaçayı kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Stresi Alır

Sinir sistemini rahatlatarak stresi üzerinizden atmaya yardımcı olur.

Kemiklere İyi Gelir

K vitamini kemikler için faydalı olan bir vitamin türüdür. Adaçayı içeriğinde K vitamini bulundurduğu için kemik yoğunluğunun korunmasını sağlar. Bu sayede kemik kırılmalarını engeller.

Cilde İyi Gelir

Adaçayı cilt üzerinde etkilidir, bunun için kremlerde halinde hazırlanarak egzama, sedef hastalığı ve akne gibi cilt sorunlarında tedavi edici olarak kullanılır.

Ağız Sağlığına İyi Gelir

Boğaz enfeksiyonları, dişlerde meydana gelen apseler, diş eti enfeksiyonları gibi ağız yaralarının iyileşmesinde etkilidir. Günlük olarak demlenmiş ve soğumuş olan adaçayı ile gargara yapıldığında koruyucu bir etkiye sahiptir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?

Adaçayı yapımı için taze ya da kurutulmuş adaçayı yaprağı kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayının üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilir. 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir. Adaçayının demlenme süresi uzatılırsa çay acı bir tat alabilir. Bu nedenle demlenme süresine dikkat etmek gerekir.

https://www.aktarciniz.com/

Etiketler: adaçayı, adaçayının faydaları nelerdir, adaçayı nasıl demlenir, adaçayı nedir
Mayıs 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR