Nohudun Sağlığa Faydaları

Nohudun Sağlığa Faydaları

Nohut, diyabeti önleyen ve kilo kaybına yardımcı olan mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Zengin bir lif kaynağı olan nohudun faydaları saymakla bitmiyor. Nohudun şaşırtıcı yararları arasında, sindirimi iyileştirme, kalp hastalıklarını önleme, kan basıncı seviyelerini dengeleme gibi özellikler bulunmaktadır.

Nohut, Akdeniz diyeti ve Orta Doğu yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 8000 yıl önce ilk kez Anadolu topraklarında yetiştirilen nohut zengin protein, karbonhidrat ve lif kaynağı olmaktadır. Bu nedenle sizler için kısaca nohudun faydalarını derledik.

Diyabetin Önlenmesi

Nohutta sindirimi optimize ederek kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan yüksek miktarda çözünür lif barındırmaktadır. Normal seviyelerde insülin ve kan şekeri sağlayarak diyabet gelişimini önleyebilmek ve insanların durumu yönetmesine yardımcı olmak mümkün olmaktadır.

Güçlü Kemikler

Nohudun demir, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko yönünden zengin olması kemik sağlığı için son derece önemli olmaktadır. Bu minerallerin çoğu kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmek ve osteoporoz gibi yaşa bağlı koşulları önlemek için gereklilik arz etmektedir.

Kansere Karşı Etkin Rol Oynar

Mineral selenyum meyve ve sebzelerin çoğunda bulunmamakla birlikte nohutlarda bulunmaktadır. Karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasına ve vücutta kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olan bir bakliyattır. Ek olarak, selenyum iltihabı önlemek ve tümör büyüme oranlarını azaltmak noktasında da etkin rol oynamaktadır.

Ayrıca, nohut DNA sentezi ve onarımında rol oynayan folat içermektedir. Böylece DNA’da kanser hücrelerinin oluşumunun önlenmesine yardımcı olan bir yapıya sahip olmaktadır. Nohutta bulunan fitokimyasallar olan saponinler, kanser hücrelerinin vücutta çoğalarak yayılmasını önlemektedir. Nohut ve diğer baklagillerden, tam tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden yüksek lif alımı, kolorektal kanser riskini azaltmaktadır.

Hamileler İçin Oldukça Önemli

Folat, özellikle kadınlar için birçok farklı sebepten dolayı önemli bir B vitamini görevi üstlenmektedir. Düşük folat seviyeleri, nöral tüp defektleri ve çocukların doğumundaki diğer komplikasyonlarla yakından ilişkili bir yapıya sahiptir. Hamilelikte beslenmeye folat bakımından zengin nohudun eklenmesi, bebeğin sağlıklı doğumunu sağlamak için lezzetli bir yol olmaktadır.

Kalp Sağlığı

Nohuttaki yüksek lif, potasyum, C vitamini ve B-6 vitamini içeriği kalp sağlığını desteklemektedir. Nohut, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olan önemli miktarlarda lif içermekte ve böylece kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

Bir çalışmada, günde 4.069 miligram potasyum tüketenler, iskemik kalp hastalıklarından; daha az potasyum tüketenlere (günde yaklaşık 1.000 mg) kıyasla %49 daha düşük ölüm riski taşıdığı yer almaktadır.

https://www.aktarciniz.com

Etiketler: nohut, bakliyat, nohutun sağlığa faydaları, nohutun faydaları nelerdir, nelere iyi gelir
Mayıs 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR