Protein Kaynağı Yeşil Mercimeğin Faydaları Nelerdir?

Protein Kaynağı Yeşil Mercimeğin Faydaları Nelerdir?

Türk mutfağında sevilen ve sıklıkla kullanılan yeşil mercimek tam bir protein deposudur. Yeşil mercimek faydaları fazla bilinmese de demir, yağsız protein ve folat bakımından zengin olması sebebiyle oldukça faydalıdır. Yüksek oranda lif içeren yeşil mercimek diyabet, insülin direnci ve hipoglisemi gibi sağlık problemleri için oldukça yararlı bir besindir.  

Yeşil mercimek tahıl gurubu içerisinde yer alır. İçeriğinde demir ve folat açısından oldukça zengindir. Özellikle protein açısından oldukça zengin olan yeşil mercimek mineral ve vitamin bakımından zengindir. A, B, K ve C vitaminleri içeren yeşil mercimek sodyum, fosfor, kalsiyum, potasyum ve çinko mineralleriyle beraber karbonhidrat da içermektedir.

Yeşil Mercimek Faydaları Nelerdir?

Kas Yapısını Güçlendirir

Kaslar iskelet sistemini sararak yapılandırır. Organların düzgün çalışması ve zarar görmemesi için vücudun kas dengesinin mutlaka olması gereken düzeyde bulunması gerekir. Yeşil mercimek protein bakımından zengin olduğu gibi kasların yapısını güçlendirmede de önemli bir rol oynar.

Şeker Hastalığına İyi Gelir

Şeker sinsi bir hastalıktır ve şeker hastası birinin bununla yaşamayı bilmesi gerekir. Yeşil mercimek diyabet hastalarının beslenmesinde önemli bir role sahiptir. Lifli olmasından dolayı kan şekerinin dengelenmesi sağlanır.

Kolesterol Düşürücü Özelliğe Sahiptir

Yeşil mercimeğin içeriğinde bulunan lifler vücuttaki kötü kolesterolün uzaklaşmasını sağlar. Kolesterol dengeli olduğunda kalp krizi ve felç riski de en aza indirilmiş olur.

Kalp Sağlığını Destekler

Lifli gıdalar kalp için oldukça önemlidir. Yeşil mercimekte yoğun bir lif bulunuyor olması ise kalp sağlığının korunabilmesinde önemli bir rol oynar. İçeriğinde bulunan folat ve magnezyum ise kalbin çalışmasını düzenler ve kalbi besler.

Yeşil Mercimeğin Az Bilinen Faydaları

Enerji Deposudur

İnsan vücudunun enerjiye ihtiyacı vardır. Yeşil mercimekte bulunan karbonhidratlar vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Demir açısından zengin olması ise metabolizmanın hızının dengelenmesini sağlar.

Kansere karşı Etkilidir

Kanser önemli ve ciddi bir rahatsızlıktır. Yeşil mercimek bazı kanser türlerinin önlenmesi açısından faydalıdır. İçeriğinde bulunan lektinler kanserli hücrelerin büyümesini engelleyerek kontrol altında tutulmasını sağlar.

Sinir Sistemini Destekler

Vitamin ve mineral açısından zengin olan yeşil mercimek beynin çalışmasını güçlendirerek sinir sisteminin desteklenmesini sağlar.

https://www.aktarciniz.com

Etiketler: yeşil mercimeğin faydaları nelerdir, yeşil mercimek nelere iyi gelir, protein kaynağı yeşil mercimek
Haziran 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR