Sumak Ekşisi Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Sumak Ekşisi Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Baharat olarak mutfaklarda sıklıkla kullanılan sumak, lezzetli olduğu kadar oldukça faydalı bir gıdadır. Sağlık açısından pek çok fayda sunan sumak, toz veya tane biçiminde yemeklerin ve salataların içerisinde kullanılır. Ekşi tadı ile sofraların vazgeçilmezi olan sumak ekşisi bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.

Sumak Nedir?

Sumak küre şeklinde, kırmızımsı renge sahip ekşi bir bitkidir. Toplandıktan sonra uygun yöntemlerle kurutularak sofra tuzuyla karıştırılarak öğütme işlemi gerçekleştirilir ve daha sonra baharat olarak kullanılır. Sumak bitkisi çalı görünümündedir. Kokuyu azaltma özelliğinden faydalanılarak soğan üzerinde kullanılabilir.

Sumak çiçekli bir bitkidir ve genellikle küçük çalılar olarak bilinen bitkilerin üzerinde kırmızı renkte durur. Ağacın kısa boylu olması toplanmasını kolaylaştırırken çalılıklar arasında olması ise uzanmayı güçleştirir. Sumak, Doğu Asya, Afrika ve Kuzey Amerika'da yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Sumak anti mikrobiyal özelliğe sahiptir. Bu da onu vücudu bakterilere karşı korumada etkili bir hale getirmiştir. Ateş düşürücü olması ve bronşite iyi gelmesi solunum sistemini rahatlatması açısından faydalıdır.

Akciğeri Korur

Sumak tohumları akciğerde meydana gelen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Diyabet ve obeziteye karşı koruyucu olması sumak ekşisini çok değerli bir baharat haline getirmiştir.

 Sumak Faydaları Nelerdir?

Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan sumak, en sağlıklı baharatlardandır. Yemeklere katıldığında ekşi bir aroma kazandıran baharatın vücutta saymakla bitmeyecek faydaları vardır.

Sumak Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Hararetin düşmesine yardımcı olur.

Yüksek ateşin düşmesini sağlar.

Karaciğeri korur.

İdrar söktürücü bir özelliğe sahiptir.

Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Eklem ağrılarına ve hastalıklarına iyi gelir.

Kalbe faydalıdır.

Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklığın güçlenmesini sağlar.

Soğuk algınlığının tedavi edilmesini sağlar.

Emziren annelerde anne sütünün artmasını sağlar.

Kan basıncını dengeler

Kolesterolü düzene koyar,

Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

İdrar söktürücü bir etkisi vardır.

Şeker hastalığı ve obeziteyi engeller.

Damar sertliğini ortadan kaldırır.

Sumak anti mikrobiyal özelliğinden dolayı özellikle kış mevsimlerinde koruyucu etkiyle sahiptir. Mevsim geçişlerinde hastalanmamak için yemeklere belli miktarda sumak katılması hem lezzetli yemeklerin ortaya çıkmasına hem de koruyucu özelliğinin kullanılmasına fayda sağlayacaktır.

Alternatif tıp içerisinde önemli bir bitki olan sumak, özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayarak, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

https://www.aktarciniz.com/

Etiketler: sumak, sumak ekşisi neye iyi gelir, sumak ekşisinin faydaları nelerdir, sumağın faydaları nelerdir, sumak neylerde kullanılır, sumak nedir, sumak ekşisi nedir
Temmuz 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR