Susam Nedir? Susamın Faydaları Nelerdir?

Susam Nedir - Susamın Faydaları Nelerdir

Susam günlük yaşamımızda pek çok yiyecekte katkı maddesi olarak kullanılır. Susam yağı olarak da faydalanılan susam kavrulmuş olarak kullanılmaktadır. Kavrulmuş susam faydaları açısından oldukça zengindir.

Susam lezzetinin yanı sıra birçok hastalığa iyi gelen bir besindir. Kalp sağlığından, kansere, kan basıncının düşürülmesinden, kemiklerin güçlendirilmesine varıncaya kadar birçok yeteneğe sahiptir. Susamın faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler.

Susamın Faydaları Nelerdir? 

Susam genelde pastalara ve böreklere konulur. Dünyadaki en eski yağlı tohum olarak bilinen susam yaklaşık olarak 3500 yoldan beri sürekli olarak ekilmektedir. Susamdan elde edilenler arasında susam yağı ve müshilde vardır.

Kanser Riskini Azaltır

İnsan hayatında en tehlikeli hastalıkların başında kanser gelir. Kanser antioksidan olarak görev yaptığı için vücuttaki serbest radikallerin etkisini azaltır. Birçok kanser türüne karşı etkili olan susam, erken yaşlanma ve bilişsel sorunların tedavisine iyi gelir.

Saçlara İyi Gelir

Susam saçların canlanması ve beslenmesine de yardımcı olur. Susam yağı saçlardaki erken beyazlamanın önüne geçer. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için saçların büyümesini sağlar. Kafa derisine sürülen susam yağı sayesinde saçlar köklerinden beslenir.

Kalp Sağlığını Korur

Susam hipertansiyonu azaltan bir özelliğe sahiptir. Bu da kalp hastalığı riskine karşı sizi korumaya alması demektir.

Kolesterolü Düşürücü Etkiye Sahiptir

İçeriğinde bulunan fitosteroller, sayesinde susam vücuttaki kolesterol seviyesinin düşürülmesini sağlar.

Artriti Giderir

Susamın içeriğinde yüksek oranda bakır vardır. Bu da kemikleri, eklemleri ve kan damarlarını güçlendirerek artriti önler.

Kırışıklıkları Önler

Susam yağı cildi güneşin olumsuz etkilerine karşı korur.  

Kemik Sağlığını İyileştirir

Zengin kalsiyum deposu olmasından dolayı bir avuç susam bir bardak sütten daha faydalıdır. Çinko içeriği de desteklendiğinde kemiklerin sağlığını güçlendirir.

Solunum Yolu Hastalıklarını Önler

Susamda bulunan magnezyum, astım ve bronşit gibi hastalıkların oluşumunu engeller. Solunum yolunu destekleyerek özellikle kışın hasta olmayı önler.

Karaciğeri Korur

Karaciğer vücutta önemli bir yere sahiptir. Özellikle alkol gibi maddelerin tüketilmesi karaciğere büyük zarar verirken susam antioksidan özelliği sayesinde karaciğeri korumaya alarak alkolün zararlı etkilerine karşı daha dayanıklı hale getirir.

Susam iki farklı türdedir. Biri siyah susam diğeri ise beyaz susamdır.  Her iki susam türünün de insan sağlığı üzerinde olumlu birçok etkisi vardır.

https://www.aktarciniz.com/
Etiketler: susam, susam nedir, susam yağı, susam yağı nedir, kavrulmuş susam, kavrulmuş susam faydaları, susamın faydaları
Ağustos 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR