Yaban Mersini (Blueberry) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yaban Mersini (Blueberry) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Anavatanı Kuzey Amerika olan yaban mersini serin ve dağlık alanlarda bolca bulunan bir meyve türüdür. Ayı üzümü, turna yemişi ve blueberry gibi farklı isimlerle bilinen yaban mersininin etine dolgun mor renklidir.

Ilıman iklim şartlarına uygun yetişen yaban mersini (blueberry) ülkemizde en sık Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde çok sevilen bir meyve olan yaban mersini yüksek oranda C vitamini içerir. Yaban mersini vücut için gerekli olan birçok vitamin ve minerali içeren bir şifa deposudur.

Son derece faydalı ve lezzetli olan yaban mersininin kuru meyvesi, çiçek, kök ve yaprakları ilaç sanayisinde kullanılır. Bunun yanı sıra yaban mersini süt ve yoğurt, reçel, marmelat ve çay gibi pek çok üründe tercih edilmektedir.

Yaban Mersininin Faydaları

Yaban mersini göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (glokom), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici etkiye sahiptir. Kılcal damar çatlamalarını önler.

Yaban mersini kabızlık problemine iyi gelir. Mide bulantısı ve kramplara iyi gelir. Ülser hastalığının önüne geçer. Kan şekerini düşürür. Kan basıncını ve değerlerini dengeler. Kandaki enfeksiyonu azaltır.

Yaban mersini antioksidan açısından zengindir. Bu nedenle cilt yenileyici ve besleyici özelliğe sahiptir. Ayrıca antioksidan bakımından zengin olduğu için kanser riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Yaban mersini ayrıca ağız ve diş sağlığını korur. Varis ve hemoroid tedavisi gibi pek çok tedavide etkili olan bir gıdadır.

Yaban Mersini Tüketimi

Yaban mersini meyvesinin 100 gramında yüksek miktarda su bulunmaktadır. Potasyum, E vitamini, A vitamini, Sodyum, C vitamini yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Reçel, meyve suyu, yoğurt içine taze meyve olarak birçok şekilde tüketilebilmektedir. Kuru yaban mersini de kaynatılıp çay şeklinde tüketilebilmektedir.

Şifalı Yaban Mersini Çayı

Bir bardak yaban mersini çayı hazırlamak için 1 ya da 1.5 çay bardağı taze yaban mersini meyvesi kullanılır. Yaban mersini çayı hazırlamak için 6 bardak su, 4 yeşil çay poşeti ya da isteğe göre kuru veya taze yeşil çay, 1 bardak taze ya da donmuş yaban mersini ve 3 yemek kaşığı taze limon suyu gerekmektedir.

Öncelikle yeşil çay demlenmelidir. Üzerine yaban mersini eklenmektedir. Yaban mersinleri ezilir ve süzgeçten geçirilen çay ister sıcak isterseniz de soğuk olarak tüketilebilir.

https://www.aktarciniz.com/

Etiketler: yaban mersini, blueberry, yaban mersini nedir, blueberry nedir, yaban mersininin faydaları nelerdir
Mayıs 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR