Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Neye İyi Gelir?

Yer Fıstığının Faydaları Nelerdir? Yer Fıstığı Neye İyi Gelir?

Çerez olarak tüketilen yer fıstığı ülkemizde en çok tüketilen kuru yemişlerin başında gelir.  Yer fıstığının lezzetinin yanı sıra sağlık açısından birçok faydası bulunur. Antioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yer fıstığının faydalarını sizler için hazırladık.

Yer fıstığı besin değeri açısından oldukça zengindir. Sağlıklı yağlar ve yüksek protein bulunduran yer fıstığı yağ, E vitamini, B grubu vitaminler, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko, kalsiyum, demir, sodyum ve kalsiyum gibi sağlık açısından oldukça faydalı mineralleri içerir.

Yer Fıstığı Nerede Yetişir?

Yer fıstığı ülkemizde üretimi gittikçe artan bir kuruyemiş çeşididir. Baklagil ailesinden olan yer fıstığı yağlı tohumlar arasında bulunur. Kalorisi oldukça yüksektir. Yer fıstığı yüksek kalorili olması nedeniyle enerji verir. Yüksek kaloriyi kilo yerine enerjiye çevirir.

Yer fıstığı ayrıca yüksek proteine sahiptir. 100 gram yer fıstığında 26 gram protein içeriği bulunur. Yüksek değerlere sahip olması nedeniyle özellikle sporcular tarafından sıklıkla tüketilen bir besindir.

Yer Fıstığının Faydaları

Kolesterolü düzenler. Kötü kolesterol seviyesini düşüren yer fıstığı içerisinde yer alan yağlar sayesinde iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.

Yer fıstığı içerisinde yer alan karbonhidrat, yağ ve vitaminler kan şekeri seviyesinin dengede kalmasına yardımcı olur. Kan şekerinin normale dönmesini sağlar. Kan şekerin düşmesi nedeniyle oluşan rahatsızlıkları engeller.

Yer fıstığı mide ve kolon kanseri risklerini azaltır. Bu nedenle, bir hafta içerisinde 2 kaşık yer fıstığı ezmesi tüketilmesi kanser riskinin azaltılmasında etkilidir.

Yer fıstığı, kalp dostu tekli ve çoklu doymamış yağları içerir. Bu yağlar kalp dostudur. Doymamış yağ asitleri damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kan düzeyinin dengede kalmasını sağlar. Kan kolesterol seviyesini düşürmesiyle birlikte koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltır.

Yer fıstığı E vitamini deposudur. Yer fıstığı içeriğinde yer alan E vitamini sayesinde cildin deforme olmasının önüne geçer. Akne, sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasının önüne geçer. Sedef, egzama gibi bazı hastalıkların oluşma riskini azaltır. Güneşin zararlı ışınlarının cilde zarar vermesini engeller.

Yer fıstığı beyin sağlığı açısından faydalı bir besindir. Yer fıstığı içerisinde bulunan yağlar ve vitaminler beyin için yararlıdır. Özellikle, unutkanlık problemiyle karşılaşanlar tarafından tüketilmesi önerilir.

Yer fıstığı aminoasit ve proteinler bakımından oldukça zengindir. Sağlıklı büyüme için gerekli olan besin değerlerini içerir. Bu nedenle çocukların yer fıstığı tüketmesi sağlık açısından önemlidir. Ancak yer fıstığını tüketimini abartmak sağlık açısından sıkıntılar doğurabilir.

Yer fıstığı içeriğinde yer alan Omega-3 sayesinde saç dökülmesi ve kırılmalara karşı koruma sağlar. Saçların canlılığını kazanmasına yardımcı olur. Güçlü ve parlak görünmesini sağlar.

https://www.aktarciniz.com/

Etiketler: yer fıstığı, yer fıstığı faydaları, yer fıstığı nerede yetişir
Mart 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR